preskoči na sadržaj
 

OSNOVNA ŠKOLA "IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ" STRIZIVOJNA

 

Osnovna škola "Ivana Brlić Mažuranić" iz Strizivojne  je u lipnju 2009. uključena u međunarodni program Eko škola. Nakon  provođenja ekoloških aktivnosti i ispunjavanja određenih kriterija kao X. generacija stekla je status Međunarodne Eko - škole 30. 4. 2010. godine.

Na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš, pri nevladinoj udruzi Lijepa naša u Zagrebu, Međunarodna koordinacija za Eko-škole dodijelila nam je certifikat i zelenu zastavu, koja simbolično prikazuje naše ekološko zalaganje, rad i brigu za zdraviji i čišći okoliš. Učenici su osmislili eko kodeks: "Eko škola postat ćemo i mi, na čast i radost Domovini!"  kao i eko logo koji prikazuje hrast i đeram – obilježja našeg kraja.

Svojim ekološkim aktivnostima stečeni status trebamo zadržati, odnosno obnavljati svake dvije godine.

U radu eko škole sudjeluju svi djelatnici i učenici škole, a učitelji su u svoje planove i programe uključili eko sadržaje.

Surađujemo s različitim udrugama i poduzećima našeg mjesta i okolice, a kumovi naše eko-škole su Strizivojna HRAST d.o.o. i Josip Abramović, direktor komunalnog poduzeća Runolist d.o.o. Vrpolje.

Eko Plan i program donosi Eko odbor, a čine ga 9 učitelja-stručnih suradnika (3 koordinatora), ravnatelj, roditelj, 5 učenika, 2 člana nenastavnog osoblja, 5 članova vanjskih suradnika i kumovi.

Naše učenike i javnost  izvješćujemo o EKO radu putem panoa, slika, video zapisa - pisanih i elektronskih medija i biltena.

Odabrali smo temu OTPAD, a odnosi se na skupljanje i razvrstavanje otpada: stari papir, plastične boce, limenke, stare baterije, uređenje škole i okoliša. Oformili smo pet učeničkih eko patrola koje vode brigu da su prostori u i oko škole uredni, vode dnevnik, a svoja zapažanja iznose na panou. Obilježavamo važne eko datume, vodimo brigu o zdravlju i zdravoj prehrani, njegujemo tradicijske vrijednosti.

Tijekom zadnje 3 godine organizirane su eko radionice u sklopu redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti u cilju ljepšeg i čišćeg okoliša i škole, kao i razvijanje ekološke svijesti kod učenika.

Svake godine organiziramo eko-projektni dan, kada se umjesto redovne nastave održava dvadesetak ekoloških radionica, čije rezultate predstavljamo javnosti i medijima. Do sada su to bili dani na temu: DAN JABUKA, HRAST, VODE NAŠEG ZAVIČAJA, ZDRAVLJE.

Naše aktivnosti omogućuju nam obnovu statusa Međunarodne eko-škole svake dvije godine, te smo novu zelenu zastavu dobili u svibnju, a svečano ju podigli  na Danu škole, 14. 6. 2012. godine.

Radijska emisija na Radio Đakovu posvećena našoj Eko školi održana je 8. 6. 2012. u 14, 30 sati.

Koraci koji su bili potrebni da steknemo i zadržimo status eko - škole:

  1. Osnivanje odbora eko - škole
  2. Ocjena stanja okoliša
  3. Plan djelovanja (izrada programa)
  4. Praćenje stanja i ocjenjivanje
  5. Rad prema nastavnom programu
  6. Obavješćivanje javnosti i uključivanje medija
  7. Eko – kodeks

 

 


 


 


TražilicaKalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Anketa
Koliko knjiga pročitaš mjesečno?


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju