2020-05-05 12:49:34

Obavijest roditeljima o planu povratka u školu učenika od 1. do 4. razreda

 

Obavijest roditeljima

o planu povratka u školu učenika razredne nastave

(učenika od 1. do 4. razreda) 

 Poštovani roditelji,

sukladno Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID – 19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu obavještavamo vas o sljedećem:

Plan je u ponedjeljak, 11. 5. 2020. otvoriti škole za razrednu nastavu (1. – 4. razred) za određene skupine učenika i uz primjenu uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U Uputama HZJZ-a  predviđa se rad u malim skupinama koje u pravilu nisu veće od 10 sudionika. To znači da će u većini razrednih odjela u Hrvatskoj dio učenika pratiti nastavu u školi, a dio kod kuće.  Paralelno s nastavom u školama, i dalje će se održavati nastava na daljinu. Podloga za obje vrste nastave je Škola na Trećem. Upute HZJZ-a i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja  pripremljene su za prva dva tjedna otvaranja škola za razrednu nastavu. Sukladno epidemiološkoj situaciji nakon dva tjedna bit će dane nove upute ili će se produžiti trajanje postojećih. Preporučuje se ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti. Potiče se nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće. Naime, boravak u školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19. Također potiče se  ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Roditelji su dužni pročitati Upute HZJZ-a kako bi uočili koji učenici ne smiju u školu te za koje se kategorije ne preporuča dolazak u školu u ovoj fazi. Ukoliko imaju dvojbi, roditelji trebaju kontaktirati nadležnog obiteljskog liječnika. U postavljenu grupu koja će početi s radom (najranije) 11. svibnja ne može se naknadno uvrstiti još jedno dijete, odnosno učenik, a ako je to izvedivo – ni učitelj. Dodatna i dopunska nastava te izvannastavne aktivnosti i dalje će se  izvoditi kao nastava na daljinu. Isto tako,  učenici neće u učionicama u Školi imati nastavu za predmete koje ne predaje njihov učitelj razredne nastave (strani jezici, vjeronauk). Dakle i dalje će biti online nastava za vjeronauk, strane jezike, dodatnu i dopunsku nastavu te izvannastavne aktivnosti za sve učenike. Roditelj/skrbnik djeteta koje bi 11. 5. 2020. krenulo na nastavu u školu mora potpisati Izjavu kojom potvrđuje da je upoznat s uvjetima za dolazak djeteta u školu (Izjava se nalazi u prilogu obavijesti).

Najvažniji dijelovi Izjave:

Djeca koju se upućuje u školu, kao i članovi kućanstva, ne boluju niti imaju simptome bolesti COVID-19 te nemaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne ili kronične bolesti. Oba roditelja/skrbnika su zaposlena te ne postoji druga mogućnost zbrinjavanja djece. Ime i prezime roditelja/skrbnika koji će dovoditi i odvoditi djecu iz škole. Obveze roditelja/skrbniku djeteta koje se upućuje u školu. Roditelj/skrbnik upoznat je s Uputama HZJZ –a u cjelini.

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Upute-vrtici-i-skole-29-4-2020-finalno.pdf

 

      S poštovanjem,

                                                                                                                                                                              RAVNATELJ

                                                                              Andro Mršić


Osnovna škola "Ivana Brlić Mažuranić" Strizivojna