preskoči na sadržaj
Vijesti

Dan broja 𝝅


I ove godine u našoj školi obilježavamo Dan broja 𝝅 (Pi) koji se od prošle godine obilježava i kao Svjetski dan matematike. 

U matematici je to poseban broj, toliko poseban da čak ima svoj dan! 14. ožujka je dan broja Pi!

Broj Pi, Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj definira se kao omjer opsega i promjera kruga. Njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14. Zato se baš datum 14. 3 obilježava kao dan broja Pi.

Pi ima izuzetno veliku primjenu u matematici i fizici.

Broj Pi otkrili su Babilonci prije više od 4000 godina. Slavni matematičar Arhimed, koji je živio od 287 do 212. godine  prije Krista, prvi je točno procijenio vrijednost broja Pi. Godine 1949. računalo ENIAC izračunalo je 2037 znamenki broja Pi, a krajem 80-tih broj znamenki premašio je milijardu!  Danas je već poznato više od 50 trilijuna znamenkiDo tog nevjerojatno velikog broja znamenki došao je Timothy Mullican koristeći računalo koje je te znamenke računalo punih 303 dana!

 

ZANIMLJIVOSTI

Jedna od zanimljivosti je da je upravo dan broja Pi, 14. ožujka,  ujedno i rođendan velikog fizičara Alberta Einsteina.

Same proslave broja Pi su vrlo zabavne, najpoznatija je tradicija pečenja pita. Prvi koji je odlučio proslaviti dan broja pi bio je fizičar Larry Shaw, 1988. godine. Sa svojim je kolegama promarširao kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu, nakon čega su jeli voćne torte. Kasnijih su godina jeli i pizze, a jedino što je bilo bitno pri odabiru jela jest da je porcija okruglog oblika.

Legenda kaže da je slavni matematičar Arhimed toliko bio zadubljen u proučavanje broja Pi da nije ni primjetio da su njegov grad okupirali rimski vojnici.

Broj Pi je zadivio i brojne umjetnike, proučavao ga je i veliki Leonardo da Vinci, a i slavni Salvador Dali koji je jako volio broj Pi te ga je utkao u svoju umjetnost.

Pi je tako uspio zaintrigirati matematičare, fizičare, pisce, slikare, glazbenike, lovce na Guinnessa i mnoge druge… i naravno, slavnog gospodina Spocka 

Broj Pi je mnogima zanimljiv upravo zato što je iracionalan, što znači da ima beskonačno mnogo znamenki koje se ne ponavljaju pravilno. Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki broja Pi. Pamćenje broja Pi se pretvorilo u natjecanje. Svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja pi drži Lu Chao. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda on je zapamtio 67,890 znamenaka, za što mu je trebalo 24 sata i 4 minute da ih izrecitira.

Dan broja Pi je obilježen je u našoj školi kroz nekoliko različitih aktivnosti. Učenici 7.ih i 8.ih razreda uredili su veliki pano u holu škole iznijevši svoje radove. U učionicama su pregledavali prezentacije, čitali zanimljivosti o broju Pi i slušali skladbu o broja Pi koju je napisao Michael Blake pretvarajući decimale broja Pi u note.

 

 

Učenici 6.ih razreda marljivo su pravili pite s našim kuharicama. Pite su izgledale izvrsno. Svi smo se počastili i uživali u okusima pita.

 

 

Proslavu smo uveličali natjecanjem u brzini slaganja Rubikove kocke. Sudjelovali su učenici od 1.r. do 8.r. Odaziv je bio velik. Mjerili smo vrijeme slaganja jedne strane kocke (jednu boju) i cijelu kocku.

Najuspješniji učenici u slaganju jedne strane kocke (jedna boja) su: 1. Marko Jakobović 13 s (4.a), 2. Maja Vragolović 18 s (7.a) i 3. Leon Mačinković 20 s (4.a).

Učenik Zvonimir Udovčić složio je sve boje tetraedra za 17 s (7.a).

Cijelu kocku složio je Marko Jakobović za 57 sekundi. Osim ove klasične Rubikove kocke, Marko je složio Rubikovu kocku 4x4 za 4 minute i 55 sekundi i Rubikovu kocku 5x5 za 9 minuta i 55 sekundi. On je naš šampion u slaganju Rubikove kocke. Sve pohvale i čestitke!

Učenici 3.a razreda obukli su se u Rubikove kocke i time nam uljepšali proslavu.

 

 

 

                                                                               Ljubica JurošPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijela Đeri   datum: 19. 3. 2021.

 


 


 


Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Anketa
Koliko knjiga pročitaš mjesečno?


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju