preskoči na sadržaj
Vijesti

TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA U NAŠOJ ŠKOLI

 

TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA

U NAŠOJ ŠKOLI


               Svake godine 10. listopada u organizaciji Svjetske federacije za mentalno zdravlje (WFMH) obilježava se Dan mentalnog zdravlja s ciljem isticanja važnosti i zaštite mentalnog zdravlja. Ove godine obilježava se uz slogan "Mentalno zdravlje za sve: veće ulaganje - veća dostupnost". Mentalno zdravlje važno je baš kao i tjelesno zdravlje, a usmjereno je na to kako se osjećamo, kako reagiramo na svakodnevne situacije te na dostupnu podršku u zajednici i šire. Aktivnosti u našoj školi uklopili smo u eTwinning projekt „Me, Myself & I“ u kojem sudjeluje deset europskih zemalja, a prva aktivnost je obilježavanje Dana mentalnog zdravlja.

Školska psihologinja Marija Jurić i pedagoginja Barbara Glavina pripremile su zelene vrpce koje su simbol mentalnog zdravlja, a učitelji su ih nosili s ciljem promicanja važnosti dobrog mentalnog zdravlja i porukom kako smo učenicima dostupna podrška. Također, učitelji su izvlačili i motivacijske poruke iz staklenke jer poznato je kako pozitivno djeluje na ozračje i motivaciju.

S učenicima 6.a razreda psihologinja je u sklopu radionice „Higijena mentalnog zdravlja“ razgovarala o tome što je za njih mentalno zdravlje te što rade u slobodno vrijeme, kako brinu o sebi kada su sniženog raspoloženja. Učenici su pomoću Mentimetra naveli svoje asocijacije na pojam „mentalno zdravlje“. Nakon toga, pogledali smo ovogodišnji nagrađeni film o mentalnom zdravlju „Pokucaj na moja vrata“ koji se baš svidio učenicima. Na kraju su se učenici usmjerili na pozitivne stvari i započeli smo s novinskim listom sa sretnim vijestima. Ugodno druženje priveli smo kraju s porukom da smo ovdje jedni za druge i da su naša vrata uvijek otvorena.

Učenici 6.b razreda obilježili su "Dan mentalnog zdravlja" iz predmeta Matematika s učiteljicom Ljubicom Juroš primjenjujući stečeno znanje o pravokutnom koordinatnom  sustavu u ravnini. Kreirali su samostalno razne zadatke kojima je rješenje misao, rečenica ili crtež vezano uz mentalno zdravlje. Time su željeli dokazati i poručiti koliko je važno mentalno zdravlje svakog pojedinca. Svoje uratke ujedinili su i stavili na plakat.

Učenici 5. B razreda obilježili su Dan mentalnog zdravlja sa svojom razrednicom Marijelom Miletić na satu razrednika. Učenici su se upoznali s mobilnom aplikacijom Stella. Stella je aplikacija usmjerena zaštiti mentalnog zdravlja te prevenciji anksioznosti i depresije kod mladih. U dijelu aplikacije Učilica smo razjasnili pojam mentalnog zdravlja i sve aspekte mentalnog zdravlja. Također smo upoznali neke od alata za samopomoć. Dio aplikacije Ispunjavalica smo ostavili za rad kod kuće.

Svi koji žele saznati nešto više o aplikaciji Stella mogu to saznati na poveznici:

https://projekt-stella.com.hr/

Učenici 7.b razreda obilježili su Dan mentalnog zdravlja sudjelovanjem na pedagoškoj radionici. Kroz radionicu pedagoginja Barbara Glavina upoznala ih je s projektom „My, Myself & I“ i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Već u prvoj aktivnosti učenici su otkrili da jako malo znaju o mentalnom zdravlju, stoga mi je radionica bila i poučna. Pogledali su video o utjecaju okoline na mentalno zdravlje i zaključili da ne smijemo diskriminirati ljude koji se osjećaju drugačije od nas. Učenici su uočili i zašto je važno pozitivno razmišljati. Kako je vani padala kiša, zadnja aktivnost imala je za cilj oraspoložiti učenike, ali i uvježbati pozitivno razmišljanje. Učenici su izabrali radne listove koji su im se najviše svidjeli, a zadatak je bio da napišu sretne vijesti u svome životu, izdvoje lijepe stvari koje im se događaju ili pak pokušaju svoje negativne navike preoblikovati u pozitivne. Učenici su rado ispunili radne listove, a za kraj je nekoliko učenika pročitalo svoje bilješke. Iz razreda su svi izašli nasmijani i spremni pozitivno dočekati vikend.

Nastavnica biologije Ivana Soldo Klanac i učenici 8.a razreda obilježili su Dan mentalnog zdravlja. Na satu biologije razgovarali su o tome što oni misle da je mentalno zdravlje. Na početku sata izvlačili su poruke koje su zajedno komentirali. Razgovarali su o njihovim osjećajima i mislima koje su imali ovog kišnog jura na putu do škole. Svi su na majicama nosili zelenu vrpcu koja je i simbol toga dana. Na kraju su nacrtali plakate i predstavljali ih naglašavajući koliko je važno biti pozitivan i očuvati svoje mentalno zdravlje.

Učiteljica Ivana Goluža je sa svojim 1. A razredom u ponedjeljak, 12.10.2020. obilježila Dan mentalnog zdravlja kroz nekoliko kratkih aktivnosti tijekom dana. Igrali su igru pantomime - Kako se osjećam? (učenik pokretima i mimikom pokazuje osjećaj, a ostali pogađaju). Radili su vježbe disanja i opuštanja te razgovarali o mentalnom zdravlju.

Evo nekoliko odgovora na pitanje Što je to mentalno zdravlje?. 😀

- Zdravlje kao od metala! - Ivan

- Kad smo zdravi i sretni. - Pamela

- Kad smo živi i zdravi.- Petar

- Kad imamo energije. - Leon

- Kad možemo pomoći drugima.- Katarina

Imajmo na umu ove ideje mališana i brinimo o sebi i drugima jer nema zdravlja bez mentalnoga zdravlja.

                                                                                                      Marija Jurić

                      Pročitajte i naše digitalne novine "Sretne vijesti" !!!

 

 


Priloženi dokumenti:
Tjedan_mentalnog_zdravlja.pdf (692.29 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijela Đeri   datum: 20. 10. 2020.

 


 


 


Tražilica

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Anketa
Koliko knjiga pročitaš mjesečno?


Oglasna ploča

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju